Ga naar de inhoud

Cocaïnesmokkel Nederland

In 2019 bracht de Nationale Politie in kaart hoe cocaïne, via de Nederlandse en Belgische havens naar Nederland gesmokkeld wordt, In 2018 werd in de havens van Antwerpen en Rotterdam 74.000 kilo cocaïne onderschept. Een derde meer dan het jaar ervoor. Ook het aanbod neemt de laatste jaren flink toe en de partijen cocaïne worden ook groter. Naar schatting zijn producenten wereldwijd goed voor jaarlijks 2 miljoen kilo cocaïne, blijkt uit een rapport van Europol. over drugshandel. Bijna alle cocaïne die via Antwerpen binnenkomt, wordt eerst naar Nederland vervoerd voor het verder Europa in gaat.

Er komen tonnen aan drugs, voornamelijk cocaïne, Nederland binnen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Het grootste deel is afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt met containerschepen vervoerd. Rotterdam is een van de grootste container overslaghavens ter wereld. De meeste drugs die hier binnenkomen zijn bestemd voor Europa.

Witte Duisternis pagina 208 te koop bij bravenewbooks en als e-book bij bol.com en kobo.com

containerschip

De Nederlandse en Belgische havens zijn populair dankzij de grootschalige handelsrelaties en de centrale ligging binnen Europa, Door de Rotterdamse haven gaan per jaar ongeveer 15 miljoen containers. Antwerpen is de grootste fruithaven van Europa, een belangrijke dekmantel voor cocaïne. Die twee plaatsen dicht bij elkaar maakt de handel in drugs aantrekkelijk. Drugs vinden tussen miljoenen containers is moeilijk. Bij Antwerpen komt daar ook tijdsdruk bij kijken. De overslag van fruit (en dus ook de controle) moet vaak relatief snel gebeuren omdat het fruit anders bederft.

Waar sleutels toch allemaal niet handig voor zijn. Hij rook nog een keer en proefde toen met zijn tong. Er was natuurlijk geen vergissing mogelijk. Dit was cocaïne van goede kwaliteit.

Witte Duisternis pagina 41 te koop bij bravenewbooks en als e-book bij bol.com en kobo.com

Naar schatting wordt slechts 10 procent van de drugs die in ons land binnenkomen ook daadwerkelijk hier gebruikt. Het overgrote deel gaat naar de rest van Europa. Schattingen van het gebruik lopen uiteen tussen de 100.000 kilo en 137.000 kilo per jaar, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut. Ofwel: in Europa worden gemiddeld zestig lijntjes coke per seconde opgesnoven. Een getal dat de laatste jaren oploopt.
Politie, het Openbaar Ministerie en minister Grapperhaus van Justitie pleiten de laatste jaren opnieuw voor een harde aanpak van drugscriminaliteit. Alleen zo zou de strijd gewonnen kunnen worden. Daar denkt niet iedereen hetzelfde over. Drugsonderzoeker Blickman heeft daar bijvoorbeeld zijn twijfels bij. Volgens hem kunnen we weinig doen tegen de cokehandel waarin ons land centraal staat. “Bovendien, wat maakt het uit? Als wij beter controleren komt de drugs binnen via andere havens. Wat voor Nederland bestemd is, komt in Nederland. Het is als een waterbed: je kunt wel duwen, maar dan komt het ergens anders boven.”

ROTTERDAM – Containeroverslag