Naar de inhoud springen

De auteur

Ko Ellinghaus
Ko Ellinghaus © 2020

Een interview met Ko Ellinghaus

Wanneer kreeg je het idee om een boek te schrijven?

Het idee was er al langer, maar om te starten moet je toch over een drempel heen, vooral tijd hebben en niet teveel op de klok willen kijken.

Heb je al eerder iets gepubliceerd?

Ooit heb ik meegedaan aan een NCRV kerstverhalenwedstrijd. Mijn verhaal ging over ‘Jackie’ het varkentje dat op weg was naar de slachterij, maar door omstandigheden werd gered en liefdevol werd opgenomen. ‘Jackie’ was één van de vier genomineerde verhalen en is later door ‘Man bijt hond’ voor de televisie verfilmd.

Kwam het verhaal zomaar in je op?

Ik had al een idee, maar tijdens het schrijven ontvouwde het zich verder en verder. Ook maatschappelijke en politieke discussies over drugscriminaliteit inspireerden mij. Ik vond het leuk om het verhaal zich in Nederland te laten afspelen, nou ja voor het grootste gedeelte dan.*
* (noot interviewer: het speelt zich ook voor een klein deel in België af)

Hoe heb je tijd vrijgemaakt om eraan te werken?

Dat is een kwestie van prioriteiten stellen. Je moet er tijd voor vrijmaken, anders gaat het niet. Het verhaal speelt zich op meerdere terreinen af. Er gaat dus ook veel tijd zitten in onderzoek.

In het boek komen veel voertuigen voor, zoals auto’s en boten. Had je die kennis al?

Zolang ik mij kan herinneren ben ik geïnteresseerd in alle soorten auto’s. Vond het dan ook leuk om het te verwerken in mijn boek. Als je in Dordrecht bent opgegroeid heb je automatisch iets met boten. Prachtige havens, veel beroepsvaart en pleziervaart. Ik ben zelf een echte liefhebber van de Wadden, daarom heeft dit een plaats in het boek gekregen.

Had je plezier tijdens het schrijven of dacht je af en toe ‘waar ben ik aan begonnen’?

Ik heb nooit gedacht ‘waar ben ik aan begonnen’. Het schrijven is toch zoiets als een ontdekkingsreis die eindigt bij de laatste zin.

Nu dit verhaal is afgerond, heb je nog meer ideeën of blijft het hierbij?

Ideeën genoeg. Ben met een volgend boek begonnen, maar dat laat nog even op zich wachten.