Ga naar de inhoud

Dulcibella

De Dulcibella is een Kelt 850 zeilboot met opklapbare kiel en uitstekend geschikt om ermee in de Waddenzee te varen. De naam Dulcibella is een hommage aan de boot in het boek Riddle of the Sands (Het raadsel van de Wadden) van Erskine Childers. Dit boek is gepubliceerd in 1903 en is een van de eerste spionageromans. Het boek is fictief, maar de accurate beschrijving van de omgeving, de feilloos omschreven bestaande plaatsen en een grote hoeveelheid verifieerbare feiten geven het verhaal iets authentieks. Dat geldt ook voor Witte Duisternis, waarin een deel van het verhaal zich in de Waddenzee afspeelt net als in Riddle of the Sands.

impressie van de Dulcibella uit Riddle of the Sands
Kelt 850 op het wad in de Waddenzee

Zo’n Kelt is de beste boot die je kunt hebben om droog te vallen en één die ook nog redelijk zeilt ook.

Witte Duisternis pagina 336 te koop bij bravenewbooks en als e-book bij bol.com en kobo.com

De Dulcibella in Witte Duisternis heeft met haar naamgenote gemeen dat zij uitstekend geschikt is voor het varen in de Waddenzee en dat zij door haar opvarenden gewaardeerd wordt. En al heeft dit type boot de reputatie niet goed zeilbaar te zijn, dat valt in praktijk reuze mee,

Hij vertrouwde op zijn klapkiel die in geval van ondiepte zijn diepgang terugbracht naar nog geen zeventig centimeter. De Dulcibella kon bij wijze van spreken gewoon op het strand worden geparkeerd.

Witte Duisternis pagina 367 te koop bij bravenewbooks en als e-book bij bol.com en kobo.com


Kenmerkend is de ronde kiel van een Kelt 850. De filosofie hierachter is dat het naar het ontwerp van tankers is gebouwd, waarbij de grootste waterverplaatsing aan de voorkant van de boot is. Dan glijdt het water makkelijker langs de boot. Een ander kenmerk van een Kelt 850 is de ondiepe kiel. Je zou heel wat buiswater verwachten, maar door de ‘stompe’ voorkant blijft het aan de voorkant opvallend droog.

De Kelt zeilboot heeft zelfs een eigen club gekend in Nederland. Deze is in 2013 opgeheven. Er was nog steeds een groepje zeer enthousiaste Kelt zeilers, maar dat was niet genoeg voor en club. Toch is de Kelt 850 nagenoeg tijdloos. De bezitters zijn zonder uitzondering trots op hun boot, die door het midzwaard goede zeileigenschappen kent, geschikt is om droog te vallen, ondiep water kan bevaren, ruim en goed ingedeeld.

Dulcibella op het wad in de Waddenzee