Ga naar de inhoud

Mall of the Netherlands

In ‘De terugkeer van Lydia’ is er een ontmoeting van vriendinnen in de Mall of the Netherlands, voluit Westfield Mall of the Netherlands. Tot 2017 was op die plek in Leidschendam het winkelcentrum Leidsenhage. Na een grondige verbouwing, een volledige overkapping en een naamswijziging werd het compleet vernieuwde complex in maart 2021 geopend. Het eerste vernieuwde gedeelte, de versmarkt Fresh! was al in november 2018 in gebruik genomen. Het winkelcentrum telt ongeveer 280 plekken om te winkelen, eten of drinken. Er zijn 4.000 parkeerplaatsen. Ondanks deze parkeerplaatsen is het verkeersaanbod aanzienlijk gestegen en staan er geregeld lange files en wordt er in de aangelegen woonwijk geparkeerd.

‘Ik heb een idee. Vorige maand hebben we samen koffie gedronken in winkelcentrum Leidschenhage. We zouden dat komende zondag kunnen overdoen.’
‘Hè ja, je bedoelt de Mall of The Netherlands.’


De terugkeer van Lydia pagina 49 te koop bij mijnbestseller.nl en bol.com

Er is een versmarkt, met regelmatig kookshows, bakworkshops en tastings. Een bioscoop is er ook. Het oude winkelcentrum dat er vanaf 1971 zat is compleet veranderd. Wat niet is veranderd is het gratis parkeren. Er is flink nagedacht over de plaatsing van de winkels. De plattegrond is doordacht. Er lopen subtiele lijnen in de natuurstenen grond en in het plafond om de bezoekers te helpen een rondje te lopen. De ronde hoeken en hoge puien zijn ook met opzet zo gemaakt. De ronde hoeken maken dat je beter zicht hebt en de hoge puien nodigen meer uit om naar binnen te gaan.

Ze vond die naam extravagant voor het overdekte winkelcentrum.

De terugkeer van Lydia pagina 121 te koop bij mijnbestseller.nl en bol.com

Dat er soms files staan is niet zo gek als je je bedenkt dat er in 2022 14,5 miljoen bezoekers naar de Mall of the Netherlands kwamen. En volgens de eigenaar niet alleen om er doorheen te lopen, maar om er echt te shoppen.

Lydia besloot nog een klein ommetje te maken in het enorme shoppingwalhalla dat geroemd werd als de tegenhanger van online shopping en waar sommige bezoekers zelfs een dagje uit van maakten.

De terugkeer van Lydia pagina 128 te koop bij mijnbestseller.nl en bol.com