Ga naar de inhoud

THOR

De THOR is een J/120 zeilboot van J-Boats. Dit zijn boten die uitgerust zijn voor wedstrijden naar Amerikaans ontwerp. Rod Johnstone knutselde in 1975 in zijn garage een boot in elkaar. Toen hij met familie aan boord als bemanning grote successen haalde bij zeilwedstrijden, bleek zijn doe-het-zelf boot onvermoede kwaliteiten te hebben. Een bedrijf was geboren.. De J/120 verscheen voor het eerst in 1999 en heeft een kenmerkende intrekbare boegspriet. Alle J-boten zijn ontworpen voor een zo groot mogelijke zeilprestatie en maken ook snelheid met weinig wind.

Ze hesen de zeilen en hoog aan de wind werd de terugtocht ingezet. THOR was opnieuw in zijn element.

Witte Duisternis pagina 357 te koop bij bravenewbooks en als e-book bij bol.com en kobo.com

Niet alle J-boten komen uit Amerika. De J/120 komt uit Frankrijk, Les Sables d’Olonne. Het typenummer 120 verwijst naar de de lengte in decimeter. De J/120 wordt door J-Boats omschreven als de meest veelzijdige 40-voeter en het best geslaagde Big Boat One-Design.
De J/120 is in tegenstelling tot de meeste Amerikaanse ontwerpen niet breed, maar diep en smal. En hoewel het interieur comfortabel genoeg is wordt comfort door de makers omschreven als goed gedrag in zeegang en met een kleine fok makkelijk overstag gaan.

met één voet op de grootschoot-overloop en met één hand het stuurwiel vasthoudend. De stuurautomaat was voor haar geen optie. De snelheid van THOR moest enorm zijn.

Witte Duisternis pagina 429 te koop bij bravenewbooks en als epub bij bol.com en kobo.com

J-Boats is een familiebedrijf. Bob, de broer van Rod Johnstone werd al heel snel partner in het bedrijf. Rod en Bob hebben niet meer de dagelijkse leiding, maar zijn nog wel flink betrokken bij het bedrijf. Inmiddels zitten er 6 Johnstones (zonen van Rod en Bob) in de directie. Zij zijn allemaal ervaren en goede zeilers.